Història

Una forta afecció arrelada a la història del ciclisme català.

La terra planera, agrícola de Sant Joan Despí, regada per les aigües del riu Llobregat, va fer dels conreus la principal i pràcticament única font de vida a principis del segle XX; també va afavorir l’ús de la bicicleta. Diuen que van ésser els estiuejants qui les van portar.

Cert és que des de principi de 1.900 la bicicleta va ésser un mitjà pràctic per desplaçar-se pels camps de conreu i un objecte lúdic per als joves que vivien o estiuejaven a Sant Joan Despí.

La primera notícia que tenim d’una cursa ciclista a Sant Joan data de 1916 amb motiu de la Festa Major d’aquesta població que en aquells anys tenia només 1600 habitants.

No són d’estranyar aquests desigs de competitivitat quan només havien passat cinc anys de la primera Volta Ciclista a Catalunya.

El 1929, any de l’Exposició Universal de Barcelona, una altra cursa torna a celebrar-se durant els dies de Festa Major, aquest cop per les carreteres del voltant i a ambdós marges del riu Llobregat. Joan Codorniu, Magí Carbonell i Gabriel Bosch, tristament desaparegut uns anys més tard en un accident de carretera, eren els aficionats d’aleshores.

Les competicions esportives van continuar als anys quaranta, però va ésser el 1.949 quan un grup de joves, encoratjats per en Jaume Mestres, Francesc Codorniu, Salvador Pascual, Bonaventura Bosch i d’altres veïns destacats, van donar forma i projecció a la cursa de Festa Major, que s’ha anat celebrant fins avui dia.

Els daurats anys setanta.

Amb una empenta d’un grup de persones destacades de Sant Joan, el ciclisme va fer un progrés a la comunitat del Baix Llobregat, al mateix temps que la petita localitat d’uns 2.000 habitants de principis de segle es transformava en una pròspera població de 25.000 veïns.

L’any 1.966, Sant Joan Despí ja comptava amb 8.500 habitants i un Club Esportiu presidit per Francesc Calvet i Puig, ex-jugador professional del F. C. Barcelona i internacional de la selecció espanyola, que va prendre la iniciativa d’agrupar totes les activitats esportives de la població a la mateixa entitat. Això va suposar l’oficialitat de l’activitat ciclista de Sant Joan i la seva inscripció dins la Federació Catalana de Ciclisme.

La secció ciclista del Club Esportiu de Sant Joan va ésser tan activa i els seus membres tan dedicats que el director tècnic, Jaume Mestres acompanyava els corredors a les curses amb el seu vehicle propi, mentre el director d’organitzacions, Bonaventura Bosch i Solà ? president del club fins l’any 2002 ? ho feia en bicicleta si eren més a prop.

D’aquest planter d’afecció va sorgir Jaime Huélano, que va arribar a formar part com amateur de la selecció nacional espanyola per als Jocs del Mediterrani; de l’equip que va participar en els Jocs Olímpics de Munic el 1972 i que va guanyar una etapa del ? Tour del Porvenir?.

Posteriorment, Huélano va ésser professional de l’equip KAS i va guanyar una etapa de la ? Vuelta a Andalucía? i el 1974 una altra de la Volta a Catalunya.

El Memorial Gabriel Bosch, el campionat Social de Cicloturisme organitzat amb els companys de Molins de Rei i les curses de ciclo- cross van completar als anys setanta la intensa activitat de la secció ciclista del Club Esportiu de Sant Joan, població que a mitjans d’aquesta dècada passava dels 24.000 habitants

La volta ciclista a Catalunya passa per Sant Joan.

Els anys vuitanta van ésser també particularment importants en l’evolució del ciclisme a Sant Joan, tant en l’aspecte purament esportiu com per a la reivindicació de la bicicleta com element lúdic, pràctic, econòmic i gens contaminant.

El 1.981 amb un gran esforç econòmic i d’organització, en el que van participar nombrosos veïns de la localitat, la Secció Ciclista del Club Esportiu de Sant Joan Despí va aconseguir el que esperava amb ànsia: que la Volta Ciclista a Catalunya, que llavors celebrava la seva 61a edició, tingués el seu final d’etapa a la localitat, experiència que es va tornar a viure el 1.988.

En aquells temps va néixer també la Diada de la Bicicleta , que l’any 2002 celebra la seva 23a edició simbolitzant, amb la presència d’uns 400 participants, la gran unió de Sant Joan amb un mitjà que sempre ha afavorit el transport, l’exercici físic i l’oci.

Mentrestant i donada l’envergadura dels esdeveniments que havia d’organitzar, principalment el pas de la Volta Ciclista , la Secció Ciclista del Club Esportiu Sant Joan va adquirir autonomia i va començar a funcionar com una comissió pròpia, presidida per Bonaventura Bosch i Solà.

Van ésser aquests els anys en els que, en col·laboració amb altres clubs, es va organitzar l’arribada del Gran Premi de la Diputació de Barcelona, el VII Trofeu Ricardo Grau Escoda de ?El Mundo Deportivo?, el IV Gran Premi RCD Espanyol, el Gran Premi de Festes de la Mercè de Barcelona, el Trofeu FC Barcelona i el Gran Premi Generalitat de Catalunya.

Mallot 2005

Foto del socis any 2005 a can armant

Document: mallot (99.05 kb)